• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Харчування учнів ліцею

Організація харчування учасників освітнього процесу в Новоукраїнському ліцеї «Лідер» за 2022-2023н.р.

Сучасне навчання учнів вимагає високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Здоров’я дітей постійно продовжує погіршуватись. На це впливає не тільки екологія, але і фактори, пов’язані з якістю харчування дітей.

Відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту» (2017р.) року, «Про загальну середню освіту» (2019р.), «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 року, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020р. №2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», Постанов Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», від 28.07.2021р. №786 «Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу директора Новоукраїнського ліцею «Лідер» від 01.09.2022р. №135-од «Про організацію харчування учнів у 2022-2023 навчальному році», забезпечення безпечного харчування за системою НАССР та з метою забезпечення організації безпечного та якісного харчування здобувачів освіти, запобігання харчових отруєнь та захворювань органів травлення та з урахуванням рішень загальних батьківських зборів у ліцеї «Лідер» у закладі розроблено ряд документів:

1. Продовжено дію Програми «Здоров’я» (2021-2025рр.), яка складається з 4 розділів:

- Організаційно-аналітична робота, інформаційне забезпечення;

- Науково-методичне забезпечення;

- Організація роботи щодо поліпшення харчування;

- Робота щодо виховання культури харчування, пропаганди здорового способу життя серед учнів та батьків.

2. Розроблена система організації харчування учнів

3. Затверджений маршрут постачання продуктів харчування і продовольчої сировини.

4. Розроблені обов’язки відповідального за організацію харчування учнів, працівників харчоблоку.

5. Оформлений паспорт харчоблоку.

6. Харчування організовано відповідно до принципів НАССР.

Призначена відповідальною за організацію харчування у ліцеї заступник директора з навчальної роботи Бортяна С.В. Забезпечено стовідсоткове охоплення безкоштовним харчуванням учнів початкових класів (143 учні), учнів старших класів: із сімей ВПО (15 учнів), учнів, батьки яких мають статус учасника АТО, ООС (11 учнів), постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (2 учні), учні із малозабезпечених сімей (4 учні), учні, позбавлені батьківського піклування (2 учні). Створено умови для забезпечення учнів 5-11 класів обідами, які харчуються за власні кошти.

Проінформовано батьків про правила одержання харчування і вимоги до оформлення документів на безкоштовне харчування. Забезпечено сурове дотримання норм харчування, забезпечений щоденний контроль за обліком, звітністю, додержання вимог санітарно-гігієнічних, організацією та якістю харчування.

Зібрані документи, які підтверджують право на одержання безкоштовного харчування. Двадцятого числа кожного місяця подаються звіти про харчування дітей до бухгалтерії відділу освіти виконавчого комітету Новоукраїнської міської ради (звіт про сніданки та звіт про обіди). Затверджено на засіданні Ради з харчування правила надання безкоштовного харчування і здійснення його обліку, поінформовано батьків про правила одержання безкоштовного харчування і вимоги до оформлення документів.

Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку задовільний. Маркування посуду відповідає санітарно-гігієнічним нормам, система холодного та гарячого водопостачання знаходиться у робочому стані.Харчоблок забезпечений дезінфікуючими, миючими засобами відповідно до санітарних вимог.

Постачання продовольчих товарів здійснюється різними постачальниками у відповідності до проведених тендерних процедур та заключених договорів відділом освіти (на державне харчування).

Продукти харчування та продовольча сировина надходять до ліцею із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (сертифікати відповідності). Важливу роль в організації раціонального та безпечного харчування учнів відіграє належна матеріально - технічна база харчоблоку.

Працівники харчоблоку (Кожокар В.М., Ковпак Ю.М.) знайомі з санітарними правилами, умовами, термінами зберігання і реалізації продуктів, технологією приготування їжі, забезпечені спецодягом та предметами особистої гігієни. Про це свідчить відповідна документація (медичні книжки, журнали огляду працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, ознайомлення під особистий підпис з інструкціями). Працівники їдальні вчасно проходять медогляд та допущені до роботи, дотримуються режиму харчування, технологічного процесу обробки продуктів (заготівля, зберігання сухих продуктів), вимог утримання приміщення для первинної обробки овочів.

Щоденно відбираються добові проби страв, які зберігаються у спеціальній тарі в холодильнику.

Харчування різноманітне, калорійне. В їдальні є примірне чотиритижневе меню, затверджене директором ліцею та погоджено з заступником начальника Новоукраїнського районного управління - начальником відділу Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. На підставі примірного чотиритижневого меню складалися щоденні меню–розкладки.

Харчування дітей здійснювалося відповідно до норм, затверджених Постановами Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», від 28.07.2021р. №786 «Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». При складанні меню враховується вік дітей.

В ліцеї видано наказ №135-о від 01.09.2022р. «Про організацію харчування учнів у 2022-2023 навчальному році», наказ №111-од від 30.08.2022р. «Про порядок організації безкоштовного харчування учнів початкових класів та пільгового контингенту», наказ №134-од від 01.09.2022р. «Про попередження харчових отруєнь», наказ від 01.09.2022р. №133а-од «Про створення бракеражної комісії», наказ від 01.09.2022р. №137-од Про організацію роботи Ради з харчування по Новоукраїнському ліцею», від 01.09.2022р. №136-од Про продовження дії наказу

№163-о від 03.09.2019 року «Про розробку документів щодо забезпечення виконання процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР) у 2019-2020 навчальному році» у 2022-2023 навчальному році» , наказ від 01.09.2022р. №139-од «Про продовження дії наказу №173-о «Про впровадження Системи роботи в організації харчування учасників освітнього процесу по Новоукраїнському НВК – гімназія «Лідер» на принципах Системи управління харчових продуктів (НАССР) з 01.10.2019 року» у 2022-2023 навчальному році», розроблено режим і графіки харчування учнів. Відповідальна особа за організацію харчування веде облік дітей, які отримують безкоштовне харчування, такі накази видаються щорічно.

Графіки гарячого харчування ви­вішені в обідній залі. При складанні графіка приймання гарячого харчування врахо­вано необхідність обов'язкового охоплення гарячим харчуван­ням учнів початкових класів, дітей, які перебувають на про­довженому дні, а також дітей пільгових категорій.

Контроль за додержанням графіка, а також за порядком під час прийняття їжі учнями покладається на черго­вого їдальні.

Щодня сестра медична Кулик Ю.І. або черговий адміністратор, вчитель перевіряють якість приготовлених страв, про що свідчать записи в журналах бракеражу готової продукції.

Питання організації харчування учнів заслуховуються нарадах при директорові, батьківських зборах та на засіданнях педагогічної ради.

Питання організації харчування учнів відображено у річному плані роботи ліцею.

Харчування дітей пільгових категорій контролює соціальний педагог ліцею.

Кiлькiсть переглядiв: 1048

Коментарi