• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Що таке розумне зростання і громадська активність дізналися гімназисти

Що таке розумне зростання і громадська активність дізналися гімназисти

2017-04-03

Завдяки підтримки Новоукраїнського міського голови – Олександра Корінного, який є головою асоціації об’єднаних громад України, Інформаційно-аналітичний центр «Логос» провів у Новоукраїнській гімназії «Лекцію про розумне зростання громад і громадську активність».

Через мотивуючі відеоролики гімназисти дізналися як кожен охочий може залучитися до підтримки розумного зростання громади. Цей новий термін введений до суспільної дискусії Анатолієм Ткачуком - директором з питань науки та розвитку Інституту Громадянського Суспільства.

За словами експерта центру «Логос» Олега Яценка, розумне зростання напряму пов’язане зі сталим розвитком, тобто розвитком, який включає досягнення не лише економічних, але й соціальних та екологічних цілей. Отже ідея розумного зростання протилежна зростанню, яке руйнує чи шкодить довкіллю.

Як проявляється розумне зростання? Це коли територіальні громади активізують усі свої інтелектуальні та громадські ресурси,знаходять власні економічні ніші та спеціалізацію, заохочують свідоме ставлення до довкілля, здійснюють правильне, тобто адаптоване до зміни клімату озеленення населених пунктів, забезпечують поширення таких відновних джерел енергії як, зокрема, енергетична верба, впроваджують роздільне збирання, сортування сміття та його переробку(рециклінг).

Окремим прикладом розумного зростання є запуск прибуткових сміттєсортувальних ліній. Вони вже починають створюватися у ОТГ, зокрема, за підтримки місцевого бізнесу або Державного фонду регіонального розвитку. Гімназисти і вчителі гімназії побачили відео про правильне роздільне збирання сміття і позитивний приклад Польщі у цій сфері.

На лекції центру «Логос» було розкрито і ще один напрямок розвитку громади – енергоефективність. Адже зараз особливо актуальним є зменшення залежності від іноземних енергоносіїв – газу і вугілля. Центр «Логос», який співпрацює з Держагенством з енергоефективності України, продемонстрував у Новоукраїнській гімназії відео про енергетичну вербу, яку можна вирощувати як для промислового виробництва біопалива, так і для опалення приватних будинків. У телесюжеті йдеться про селянську сім’ю із Півдня України, нагороджену на всеукраїнському конкурсі за унікальний проект вирощування на городі енергетичної верби для біопалива. Завдяки посадці енерговерби сільська родина скоротила споживання вугілля взимку у 8 разів: з 4 тонн до півтонни.

У підсумку кожної лекції школярі почули про історії успіху щодо створення і розвитку старшокласниками власних осередків громадської активності. В результаті кільканадцять молодих членів Новоукраїнської громади, які навчаються у гімназії,самоорганізувалися та виступили з ініціативою прибрати сміття у одній із зелених зон міста.

Старшокласники зробили власний приклад громадської активності та провели акцію з прибирання у міському парку імені Т.Шевченка, де зібрали 8 мішків із сміттям. Свідомі гімназисти запланували подальшу участь у громадській підтримці розумного зростання своєї громади.

/Files/images/0304/wYQSWOOn7TY.jpg/Files/images/0304/Dg3XaUg8MfY.jpg/Files/images/0304/51A-pVF3srw.jpg/Files/images/0304/3jyeEWsxRpE.jpg/Files/images/0304/VHs0PI5ybFM.jpg/Files/images/0304/tcRBPlt01tw.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 120

Коментарi